Kaloria to pomiar energii potrzebnej do podniesienia temperatury 1 grama wody o 1 stopień. Jest również używany do pomiaru energii wymaganej do rozbicia żywności.
Teraz, kiedy mówimy o kalorii, większość z nas pomyśli o jedzeniu. Kiedy jemy, nasz mózg powie naszemu żołądkowi, aby zwiększyć poziom hormonów, które z kolei zwiększą tempo metabolizmu naszego ciała i spalą jedzenie, które zjedliśmy.
Istnieją dwa rodzaje kalorii w organizmie:
Podstawowa przemiana materii (BMR – Basal Metabolic Rate)
Jest to minimalna liczba kalorii, która zostanie spalona podczas snu.
Basal Metabolic Rate (BMR) = BMR + aktywność fizyczna
Spalanie kalorii podczas aktywności fizycznej zwiększy BMR, co oznacza, że całkowita liczba spalonych kalorii będzie większa niż BMR.
Efekt termiczny jedzenia (TEF)
Jest to ilość kalorii, którą spalamy podczas jedzenia.
Na przykład, jeśli spożyjemy 100 gramów chleba to spalone kalorie będą równe kaloriom zawartym w chlebie pomnożonym przez 2.
Wnioski:
Jak widać, podczas jedzenia spalimy więcej kalorii niż wynosi BMR i to jest powód, dla którego mamy ochotę na jedzenie i potrzebę jedzenia. Jednak ilość kalorii, które spożyjemy w ciągu dnia będzie zależała od poziomu aktywności fizycznej, którą wykonujemy.
Mamy kilka pytań w naszym umyśle, jak, ile kalorii jest 1 kilogram, jak obliczyć kalorie, jak poznać całkowitą kaloryczność żywności, i itp. Tak więc, oto odpowiedzi na wszystkie twoje pytania.
Ile kalorii ma 1 kilogram?
Według najnowszych badań, 1 kg wagi ma 2560 kalorii.
Jeśli jednak zastanawiasz się ile kalorii ma 1 gram, to jest to 12 kcal.
Jak obliczyć kalorie?
Obliczanie kalorii jest dość proste. Jak już wspomnieliśmy, 1 kg wagi ma 2560 kalorii.
Jeśli podzielisz tę liczbę przez 4, otrzymasz ilość kalorii w ciągu dnia.
Wnioski:
Mam nadzieję, że na te pytania udało mi się odpowiedzieć. Jeśli masz jakieś inne pytanie lub wątpliwości to możesz je zostawić w polu komentarza poniżej.